Що таке підривна машинка

udar
Розділ статті: Теорія

Підривна машинка – переносне джерело струму для безвідмовного підривання електродетонаторів, не містить в собі вибухових речовин. Застосовуються у військовій справі та промислових вибухових роботах.

Призначена для ініціювання електродетонаторів та електрозапальників типів ЕДП, ЕДП-р, НХ-10-1.5, НХ-ПЧ та інших, що мають аналогічні характеристики під час виконання вибухових робіт електричним способом. Також можуть використовуватись для підриву касет системи дистанційного мінування, керованих протипіхотних мін тощо.

Важливо !!!
Застосовувати прилад дозволяється лише особам, які мають допуск до роботи з вибуховими матеріалами, пройшли навчальний курс щодо роботи з приладом та допущені до виконання зазначених завдань відповідними наказами.

Машинка забезпечує одночасний вибух як послідовно з’єднаних електродетонаторів, так і в варіанті паралельного з’єднання електродетонаторів.

По видах підривні машинки розрізняють на: магнітоелектричні, динамо електричні та конденсаторні. Найбільшого поширення набули конденсаторні підривні машинки, в яких джерелом струму служить конденсатор-накопичувач.

Принцип дії конденсаторних машинок для підриву полягає в відносно повільному (10-20 секунд) накопиченні в конденсаторі електричної енергії, отриманої від малопотужного первинного джерела струму, і швидкої (в декілька мілісекунд) віддачі запасеної конденсатором енергії у вибухову мережу на необхідний момент вибуху.

Залежно від первинного джерела струму, розташованого всередині підривної машинки, вони поділяються на індукторні (з невеликими генераторами), акумуляторні (з невеликими герметизованими акумуляторами) і батарейні (з мініатюрними гальванічними батареями).

По виконанню зовнішнього корпусу машинки для підриву підрозділяються на вибухобезпечні, що не викликають вибуху метаноповітряних сумішей, і звичайні, призначені для умов, не небезпечних по газу чи пилу.

Для того, щоб провести одночасний підрив декількох зарядів від одного джерела струму (підривної машинки), виготовляється електровибухова мережа, що складається з електродетонаторів, магістральних проводів і проводів, що йдуть до зарядів (електродетонаторів), так звані ділянкові проводи.

Джерела
24 Лютого 2023

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні події
Схожі статті: